Tradičný jarmok si dnes nenechal ujsť ani prezident SR I. Gašparovič

23.08.2012 Bardejov

Bardejov 23. augusta (TASR) - Mesto Bardejov dnes otvorilo svoje brány pre návštevníkov 41. novodobého Bardejovského jarmoku. Vrcholné podujatie leta v historickom centre mesta si už tradične nenechal ujsť ani prezident SR Ivan Gašparovič.
Slovenská hlava štátu dnes odštartovala návštevu východoslovenského mesta stretnutím na pôde bardejovskej radnice s vedením Mestského úradu. Jej ďalšou zastávkou bola miestna nemocnica. Gašparovič sa následne prešiel bardejovskými ulicami, kde sa zoznámil s ponukou tovarov jednotlivých jarmočníkov a pozdravil viacerých návštevníkov mesta.
Slovenský prezident navštevuje Bardejov počas leta už niekoľko rokov. Ako povedal pre TASR, z mesta odchádza pravidelne s informáciami o ďalších projektoch, ktoré sa chystá radnica pre jeho ďalšie skrášlenie počas roka realizovať.
"Rád si to chodím po roku skontrolovať. Chcem povedať, že sa plány doteraz vždy naplnili. Teší ma, že keď prídem do Bardejova, tak tu vidím vždy niečo nové, vidím obnovu starých budov," konštatoval Gašparovič.
Prezident sa dnes vyjadril pozitívne aj na margo hospodárenia bardejovskej nemocnice. "Toto nemocničné zariadenie dnes pri veľkej kríze funguje, dá sa povedať, bez dlhu. Produkuje zisk, ktorý môže opäť vrátiť do systému svojej nemocnice, čo je veľmi dôležité."
Do Bardejova sa okrem slovenskej hlavy štátu vracajú počas leta pravidelne aj miestni rodáci. "Stalo sa zvykom, že počas jarmočných dní sa v rodnom meste schádzajú celé rodiny, ktorých členovia sú roztrúsení po Slovensku či v zahraničí," povedal pre TASR bardejovský primátor Boris Hanuščak.
Dnešnému otvoreniu jarmoku predchádzalo v Bardejove niekoľko sprievodných podujatí. V dňoch 21. a 22. augusta sa tam uskutočnila napríklad odborná konferencia venovaná problematike mestských pamiatkových centier s medzinárodnou účasťou.
Podobne ako vlani je v Poľsko-slovenskom dome v rámci jarmoku inštalovaná výstava ovocia a zeleniny záhradkárov okresu a v Športovej hale MIER dnes otvorili kontraktačno-predajnú výstavu BARDKONTAKT 2012.
Na Radničnom námestí môžu zhliadnuť návštevníci Bardejova okrem tradičných tovarov aj ponuku ľudových remeselníkov zo Slovenska, Poľska i Českej republiky. Ich sortiment pozostáva z drevených úžitkových predmetov, keramiky, hračiek, košíkov či výrobkov z kože, textilu, skla a včelích produktov.
Neodmysliteľnou súčasťou 41. novodobého jarmoku v Bardejove je aj pestrý kultúrny program na Radničnom námestí. Odštartoval dnes na poludnie vystúpením hudobnej skupiny Bankovičovci a vyvrcholí v nedeľu 26. augusta predstavením Diabolských huslí Berkyho Mrenicu.
 

Vyberte región